ludilo


zabava, muzika i sve sto ide uz to
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj seLista članovaKorisničke grupePristupi

Delite | 
 

 THC

Ići dole 
AutorPoruka
Admin
Admin
avatar

Broj poruka : 41
Datum upisa : 18.12.2007

PočaljiNaslov: THC   Uto Dec 25, 2007 3:43 am

KANABIS: MARIHUANA I HAŠIŠ

Marihuana je jedna od najčešće konzumiranih droga kako u svetu, tako i kod nas. U pitanju je zelena, braon ili siva mešavina sitno iseckanih suvih delova (cvet, list, stabljika, semenke) indijske konoplje koja se naziva Cannabis sativa. U svetu postoji oko 200 uličnih imena za marihuanu, a kod nas se najčešće koriste termini: trava, vutra, pot, gandža, mara itd. Ima karakterističan jak i sladunjav miris.
Marihuana se dobija preradom lišća i cveta (sušenjem i mlevenjem) konoplje Cannabis sativa, Cannabis indica i Cannabis ruderalis. Kanabis je jednogodišnja biljka u obliku grma visokog od jedan do dva metra.
Upotrebljava se pušenjem, jedenjem i pijenjem čaja. Prvi način je i najčešći kada se marihuana meša sa duvanom i puši kao cigareta (džoint). Još jedan način pušenja je pomoću običnih ili vodenih lula (nargile).

Hašiš (u žargonu šit) se dobija preradom smole (skupljanjem, sušenjem, oblikovanjem) ženskih biljaka konoplje, dok se kanabisovo ulje dobija preradom lišća, cveta i smole (potapanjem). Hašiš su pločice (ponekad kuglice) različitih boja i veličina. Boja zavisi od zemlje porekla: crna (avganistanski), zelena (turski), tamnosmeđa (pakistanski) i crvena (libanski).
Hašiš se upotrebljava pušenjem (najčešće lulama, običnim ili vodenim) pomešan sa duvanom i jedenjem. Kanabisovo ulje se upotrebljava pušenjem (natapanjem duvana) i jedenjem.

Delovanje
Glavni sastojak u marihuani je jedinjenje THC (delta-9-tetrahidrokanabinol). U zavisnosti od uslova gaenja konopolje, sadržaj aktivnog THC-a kreće se od 0,4 do više od 5% (u proseku 3%). Jedan prosečan džoint sadrži 500-1000 mg marihuane, odnosno 1-2% (5-20 mg) THC-a. Hašiš smola sadrži ponekad THC u koncentraciji od preko 10%, dok kanabisovo ulje može da sadrži THC u koncentraciji većoj od 20%.
Pored THC-a, Cannabis sativa ima i drugih kanabinoida u znatno manjoj količini koji takođe imaju blago psihoaktivno delovanje. Membrane određenih nervnih ćelija sadrže određene receptore koji vezuju THC koji se apsorbuje u masnom tkivu u različitim organima. Kada se smesti, THC otpušta seriju ćelijskih reakcija koje menjaju stanje svesti.
Psihoaktivni efekat se primećuje nakon nekoliko udahnutih dimova dostižući maksimum nakon 15-30 minuta. Delovanje jedne ispušene cigarete traje dva do tri sata. Popijena ili pojedena marihuana ispoljava efekat nakon pola sata sa dužinom trajanja tri do šest sati.

Upotreba marihuane uzrokuje:
- Probleme sa pamćenjem i učenjem (smanjuje koncentraciju)
- Zaboravljanje
- Gubitak koordinacije
- Dezorijentisanost
- Iskrivljenu percepciju
- Ubrzan rad srca
- Anksioznost i napad panike
- Napad paranoje, straha i smeha
- Napetost
- Zakrvavljene oči sa proširenim zenicama
- Sušenje usta
- Povećan apetit
- Povećana osetljivost čula (naročito kada se radi o bojama, ukusu i muzici)

Posledice korišćenja marihuane:
- Oštećenje mozga i centralnog nervnog sistema
- Poremećaj u reproduktivnim organima i radu srca
- Povećanje krvnog pritiska
- Rak pluća

Konzumiranje kanabisa izaziva euforiju sa hiperaktivnošću, pojačanom govorljivošću, osećajem bezbrižnosti uz bezrazložno smejanje, ali isto tako može izazvati anksioznost i napade panike, a halucinacije koje se javljaju pri uzimanju većih količina kanabisa mogu biti izrazito nezgodne i zastrašujuće.
Nakon završetka delovanja korisnik pada u stanje dremeža. Nakon prestanka efekata može se javiti amotivacijski sindrom - nedostatak bilo kakvog interesa i motivacije. Tolerancija na ove droge se ne razvija. Pri dužem uzimanju javlja se umerena psihička zavisnost, a kod korisnika dolazi do gubitka inicijative, neaktivnosti, nesanice ili redukovane dužine spavanja. Prisutna je nebriga za spoljni izgled, ličnu higijenu i odevanje, a rasuđivanje i pamćenje je delimično oštećeno. Fizička zavisnost se ne razvija ili je prisutna u retkim slučajevima.

Najčešći znaci raspoznavanja akutnog korišćenja: crveni jastučići ispod očiju, proširene zenice, spušteni kapci, zakrvavljene oči, bezrazložno smejuckanje, loša kordinacija pokreta.
Najčešći znaci raspoznavanja hroničnog korišćenja: crvenilo i otok očnih kapaka, suvoća usta, problemi sa disajnim organima, alergije, gubitak inicijative, nesanica ili skraćenje dužine spavanja, problemi sa pamćenjem.

Uticaj na mozak:
THC oštećuje nervne ćelije u delu mozga gde se pamti. Naučnici su otkrili da THC menja način na koji informacije dolaze do mozga i prerađuju se u hipokampusu. Hipokampus je deo limbičkog sistema mozga koji je od presudnog značaja za učenje, pamćenje i integraciju iskustava sa emocijama i motivacijom. Neuroni u sistemu prerađivanja informacija u hipokampusu i aktivnost nervnih vlakana u ovom području ometeni su prisustvom THC-a. U laboratorijskim ispitivanjima, otkriveno je da velike količine THC-a koje su davane mladim pacovima izazivaju gubitak moždanih stanica sličan onome koji nastaje usled starenja.

Uticaj na pluća:
Onaj ko redovno puši marihuanu ima respiratorne probleme slične onima koje imaju pušači duvana: svakodnevno kašljanje i iskašljavnje šlajma, simptome hroničnog bronhitisa i česte prehlade. Pušenjem "trave" se povećava rizik od pojave bronhitisa i upale pluća, a pet džointa nedeljno, u tom smislu, predstavljaju ekvivalent dnevno popušenoj pakli cigareta. Osim prisustva THC-a, količina katrana koji udahnu pušači marihuane i nivo ugljen-monoksida koji se apsorbuje su tri do pet puta veći nego kod pušača duvana. Ovo može biti zbog toga što korisnici marihuane dublje udišu dim i duže ga zadržavaju u plućima kao i zbog toga što se dim marihuane ne filtrira.
Dugotrajno pušenje marihuane izaziva oštećenje ili uništenje plućnog tkiva što dovodi do abnormalne funkcije pluća kao i do emfizema i raka pluća i disajnih puteva.

Uticaj na srce i krvni pritisak:
Upotreba marihuane izaziva ubrzani rad srca i povišen krvni pritisak. Najnovija otkrića ukazuju da pušenje marihuane i istovremeno intravenozno uzimanje kokaina prouzrokuju preopterećenje kardiovaskularnog sistema.

Korišćenje marihuane u medicinske svrhe:
U javnosti se puno raspravlja o mogućoj medicinskoj upotrebi marihuane. Godine 1970. marihuana je u SAD proglašena Zakonom kontrolisanom supstancom. To znači da se droga, pripremljena za pušenje ne koristi u medicini. Da bi se razmotrila mogućnost medicinske primene, bitno je da se napravi razlika između marihuane i čistog THC i drugih specifičnih hemikalija dobijenih iz kanabisa. Marihuna sadrži stotine hemikalija, od kojih su neke opasne po zdravlje. THC, proizveden u obliku tablete može se koristiti za sprečavanje mučnine i povraćanja koji se javljaju kod lečenja nekih vrsta raka i dostupan je putem recepta. Još jedna hemikalija koja je vezana za THC - nabilone, takođe je odobrena od strane FDA (Food and Drug Administration) za sprečavanje mučnine kod obolelih od raka. Tablete THC-a se koriste da otvore apetit pacijentima obolelim od AIDS-a, kako bi im se povećala telesna težina. Još uvek se istražuje da li se marihuana, THC i ostale hemikalije iz marihuane (koje se zovu kanabinoidi) mogu koristiti u još neke medicinske svrhe. Naučnici naglašavaju da je potrebno napraviti još istraživanja o pratećim efektima i potencijalnoj koristi marihuane pre nego što se ona bude preporučivala za medincinsku upotrebu.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://mrkva.lifeme.net
Admin
Admin
avatar

Broj poruka : 41
Datum upisa : 18.12.2007

PočaljiNaslov: Re: THC   Uto Dec 25, 2007 3:47 am

vako izgleda dzoing...Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://mrkva.lifeme.net
 
THC
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ludilo :: svastara-
Skoči na: